Wij kunnen praten en breien

De sfeer zit er goed in op de stekafdeling van Ten Have Plant waar Anthoinette, Beata, Diana, Gerda, Ingrid, Judith, Lianne, Loes, Louise, Magda, Margreet, Miranda, Silvia, Tanja, Willeke, Toos en Trudy stek knippen van de moerplanten en daarna met groeimedium in trays steken. Dat doen we al pratend, daarom is er veel gezelligheid. We werken gemiddeld zo’n 20 uur verdeeld over de week maar we gaan niet eerder naar huis dan dat al het werk klaar is. In de zomer zijn we een langere periode vrij want dan is er geen stek. ‘Zonder ons geen Ten Have Plant’, zeggen de 17 dames lachend, maar met een knipoog. ‘We staan aan het begin van het teeltproces en dat betekent dat we ons werk goed moeten doen want de plant moet nog 6 weken in een tent doorgroeien voordat deze wordt opgepot voor het verdere proces in de kas’.

Zelfs na pensioenleeftijd doorwerken

Het is heel leuk werken bij Ten Have Plant, dat vinden we allemaal. De meesten zijn op jonge leeftijd binnengekomen en blijven tot hun pensioen. Trudy, Toos en Magda gaan zelfs na het pensioen nog door, want ze kunnen het werk en elkaar niet missen. Dat komt vooral omdat we gezamenlijk het werk op de afdeling verzorgen. We zien het helemaal als onze eigen winkel. Tel die jaren ervaring van ons maar bij elkaar op, dat zou toch gek zijn als het niet zou lukken?
We kijken erg uit naar het jubileumfeest in september, daar hebben we echt zin in. Het is mooi dat er stil wordt gestaan bij het 100-jarig bestaan van het bedrijf. Het gaat harstikke goed bij Ten Have Plant. We wensen Dion, Rob en Vincent dan ook veel geluk voor de toekomst.

We weten wat we aan elkaar hebben

John Brabander is als 12 jarige begonnen als schoolhulp bij Ton en Theo ten Have. ‘Ik weet nog goed dat ik als eerste werkje de wortels onder de potten Campanula’s moest weghalen, op mijn knietjes’. In 1984 kwam ik officieel in dienst, want school was niet echt iets voor mij. En echt waar, ik heb het altijd prima naar mijn zin bij Ten Have. Toen ik begon was dat met Theo, Ton en Ben en gebeurde de meeste teeltwerkzaamheden nog handmatig. Potten vullen met de kruiwagen en alles werd nog op de grond geteeld. Dat was hard werken in die tijd maar was het mooi weer dan pakten Theo en ik -als het werk het toeliet- de surfplank en waren we op het strand te vinden.

Modern, geautomatiseerd bedrijf

Met de komst van Dion, Vincent en Rob is het bedrijf sterk gemoderniseerd en hebben de automatisering en mechanisering van de werkzaamheden een vlucht genomen. Het bedrijf is groter geworden, en het personeelsbestand is opgelopen tot 35 mensen. Ik verzorg nu het oppotten en het klein onderhoud. En bij topdrukte help ik natuurlijk mee met de jongens in de productie. Het is fijn werken want iedereen werkt zelfstandig. Er is een grote collegialiteit. We zijn met elkaar bezig om steeds dezelfde goede kwaliteit te maken. En wil je een dag vrij? Dan zorg je zelf dat er vervanging voor je werk is, zodat alles gewoon door gaat.
Wat mij betreft hoeft het bedrijf niet groter te groeien, het blijft fijn om met een vast team het werk te doen. We weten wat we aan elkaar hebben.

We kennen onze klanten - Vincent

‘We hebben een groot klantenbestand want ons aanbod is heel divers. We zijn echte specialisten in Campanula en vooral de Isophylla is ons ‘kindje’ want de diverse soorten van dit ras worden al jarenlang door ons veredeld en vermeerderd. Deze Campanula die bekend staat als ‘Ster van Behtlehem’ en die je zowel binnen als buiten kunt plaatsen, wordt nergens anders in Nederland geteeld’. Aan het woord is Vincent ten Have, hij is verantwoordelijk voor de verkoop van de Campanula en Cyclamen. ‘We weten wie onze klanten zijn en welke producten zij wensen. Dat varieert van grote partijen voor de retail tot kleinere items voor de bloemisten. De verkoop verloopt tegenwoordig allemaal via Floriday, het digitale systeem van de veiling en de handelshuizen’.
‘De verkoop is de laatste jaren toch wel veranderd’, stelt Vincent. ‘De klokhandel is minder geworden, want er is momenteel veel vraag. Ook met digitaal handelen blijven de contacten met de klanten belangrijk. Er is regelmatig overleg over het aanbod voor de komende periode. De handel wil zich verzekeren dat ze voor de komende periode voldoende kunnen kopen. En zelf bel ik ook onze handelsrelaties om af te stemmen hoe de markt is en hoe onze producten daarin passen. We hebben daarvoor ook de contacten met Dolf van Heijningen, de salesmanager van Royal FloraHolland. En via Decorum werken we samen op het gebied van marketingactiviteiten. We willen met onze kwaliteit graag in het zicht blijven van de (nieuwe) klanten’.

Samenwerken
Natuurlijk willen ook wij regelmatig iets nieuws brengen. Dat doen we onder andere via de goede samenwerking met PURE Collection, zij bieden ons mooie toegevoegde waardes zonder dat we al te grote voorraden in huis hoeven te nemen. Zij verkopen hun collectie ook met onze planten, dat is een mooie bijkomstigheid. Ook met Chrysal hebben we een goede samenwerking. Zij maken voor ons speciale pads voor in de pot waardoor de planten vochtig blijven in het handelskanaal. Deze samenwerkingen zijn waardevol voor ons, sluit Vincent af.

Jong geleerd is oud gedaan!

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met experimenten.
Dion (links), Rob (achterin) en Vincent (voorin) leren de teelt van potplanten’

Inkopen van planten geeft altijd reuring

Al zo’n 10 jaar werkt Remco Hoogendoorn als inkoper van OZ Planten in Aalsmeer, samen met familie Ten Have. Hij is samen met twee vrouwelijke collega’s verantwoordelijk voor de inkoop en planning van bloeiende planten die bestemd zijn voor Italië, Spanje, Frankrijk, Scandinavië, Rusland en Midden Oosten. ‘Het is een baan met veel reuring en daar houd ik wel van’, vertelt Remco. Feeling met de plantenhandel kreeg hij via zijn ouders, die een bloemen- en plantenwinkel en plantenkraam hadden aan de Albert Cuijp in Amsterdam. Ik deed ook voor mijn ouders al de inkoop en ben er zo ingerold.

We zijn naar elkaar toegegroeid
‘De samenwerking met Ten Have Plant verloopt prima, geeft Remco aan. ‘Ik heb meestal contact met Vincent, maar ook Rob spreek ik zo nu en dan. Al vrij snel bleek de service die Ten Have Plant biedt goed te passen bij de daghandel die wij bij OZ doen. We hebben veel kleinere klanten die een constante stroom handel vragen. We zijn de laatste jaren naar elkaar toegegroeid en hebben elkaar beter leren kennen doordat we regelmatig bellen over de beschikbaarheid van het assortiment. Vroeger zat ik aan de klok, maar die periode is nu over. In het huidige tijdperk van digitalisering spreken we elkaar wekelijks, het is belangrijk om de markt te volgen en te checken of we marktconform zijn’.

Goede kwaliteit en houdbaarheid
Remco vervolgt: ‘De kwaliteit en de houdbaarheid zijn de sterke punten van de Ten Have’s Campanula’s. Het percentage claims is echt heel laag, dat zegt toch wel iets. De ontwikkeling van de planten is goed, maar we wachten nog wel op een goede roze, zegt Remco met een knipoog. Ook de toegevoegde waardes zorgen voor een compleet aanbod, maar dat hobbelt wel mee, dat gaat niet om grote aantallen’. ‘Ik hoop dat we de komende jaren de goede samenwerking kunnen voortzetten. Dat het zo soepel kan doorgaan als het tot nu toe altijd verloopt. Ik ga daar wel vanuit hoor’, sluit Remco af.

Efficiënt telen van onze producten

‘Automatisering en mechanisering heeft echt de belangstelling van ons alle drie’, zo begint Rob ten Have als hij enthousiast praat over de automatisering in het bedrijf. ‘Daarin hebben we altijd voorop gelopen, ook in de tijd dat onze ouders het bedrijf voerden. In het begin van deze eeuw waren we nog licht geautomatiseerd en nu zijn we volledig geautomatiseerd van oppotten tot camera gestuurd sorteren’. De automatisering is erop gericht dat we zo efficiënt mogelijk kunnen leveren. We willen flexibel zijn en vlug, vers en zo vaak mogelijk leveren. Met het WPS- verkoopsysteem kan dat 5 tot 6 keer per dag. Bovendien is onze locatie dichtbij de veiling en kunnen we goed rekening houden met de transport druktes.
De automatisering is ook in finesses geregeld omdat we van efficiënt werken houden. En met een vast team mensen die zelfstandig het werk kunnen doen. Zien we gaandeweg iets niet zo lekker lopen, dan bekijken we met elkaar of er verbeteringen mogelijk zijn.

We hebben zelf ook veel kennis
‘Het bedrijf is in omvang gefaseerd gegroeid, dat zie je ook aan de automatiseringsprojecten, vervolgt Rob. ‘Dan is de automatisering anders dan dat je op een vierkant nieuw perceel compleet opnieuw begint. Bij ons kijken we elke keer naar het optimum van de systemen; denken veel mee met de bedrijven die de systemen voor ons ontwikkelen, want we hebben zelf veel kennis. En er is altijd wel iets wat we moeten aanpassen, voegt Dion ten Have toe. Er blijven bijvoorbeeld nieuwe ziektes in ons bedrijf komen, ook van buitenaf’. ‘We zijn dus zeer alert hoe we onze teeltsystemen kunnen verbeteren’. Vincent sluit af: ‘We denken wel goed na of we verdere groeistappen nemen, het gaat niet om het groter groeien maar meer of de markt het aankan en we de Campanula en Cyclamen volgens onze kwaliteit kunnen produceren’.

Ogen en Oren voor Afdeling Verkoop

Dolf van Heijningen is sinds 2010 als salesprofessional van Royal FloraHolland betrokken bij Ten Have Plant. Dolf: ‘Zie me als het ware als de ‘ ogen en oren’ voor dit bedrijf in de plantenhandel’. Jarenlang was Dolf zelf potplantenteler in Kwintsheul. ‘Ik weet daarom hoe belangrijk het is om goed op de hoogte te zijn wat de aanvoer is en wat de prijsvorming doet’, meent Dolf.
‘Al zo’n 12,5 jaar werkt Ten Have Plant met verkoopondersteuning van de veiling. Voor de ondernemers is een vast contact in zo’n grote veilingorganisatie wel zo makkelijk. Ik verzorg voor hen de beurzen en neem de producten en het bedrijf op in onze nieuwsbrieven en berichtgeving naar de handel. Met Vincent en Rob hebben we tweewekelijks overleg over de prijsvorming. Dion sluit dan ook vaak aan. Vooral in het voorjaar is het belangrijk om de markt te volgen, want dan gebeurt er veel en zijn er veel producten op de markt’.

Topkwaliteit en naamsbekendheid
Dolf vervolgt: ‘Ten Have Plant kenmerkt zich door topkwaliteit. En de naamsbekendheid is groot. Daaraan is jarenlang gewerkt. Een andere bijzonderheid van het bedrijf is de duidelijke taakverdeling tussen broers en neef. Maar er is toch een brede belangstelling voor wat er reilt en zeilt, ze denken niet in ‘hokjes’ en er is ruimte voor discussie. Dat bevordert de samenwerking en daardoor begrijpen we elkaar goed. Zo praten we regelmatig over duurzaam ondernemen; daarover heeft het bedrijf een goed standpunt. Binnen het bedrijf wordt meestal gekozen voor een duurzame oplossing in plaats van de goedkoopste’.

Bestendige groei
‘Daarom wens ik familie Ten Have een duurzame en bestendige groei van het bedrijf. Een onderneming die klaar gemaakt wordt voor de volgende generatie. Ik zelf zal daar graag een steentje aan willen bijdragen door voortdurend te zoeken naar vernieuwing. Invalshoeken blijven zoeken om het beste uit de markt te halen’.